يک نويسندهی دانمارکی به نام کاره بلوتگن کتابی درباره رسول گرامی اسلام مینويسد تلاش میکند کاريکاتوريستی را تشويق کند تا برای کتاب کاريکاتور بکشد. من از کم و کيف کتاب اطلاعی ندارم اما کاريکاتوريستها امتناع میکنند. لابد نويسنده تصویری که از آنان طلب کرده و يا تفسيری که از کتاب داشته آنان را منصرف کرده است. رييس اتحاديه نويسندگان دانمارک - فرانتس ايور گوندلاخ - احساس میکند آزادی و دموکراسی در معرض خطر قرار گرفته است. از اين رو روزنامه معروف دانمارک وارد ماجرا میشود تا از آزادی بيان دفاع کند.
روزنامهی جيلاندس بوستن از چهل کاريکاتوريست دعوت میکند تا کاريکاتور محمد(ص) را بکشند. از جمع ۴۰ نفر ۱۲ کاريکاتور ترسيم میشود و کاريکاتورها در روزنامه در ۳۰ سبتامبر منتشر میشود.
قدر مشترک کاريکاتورها اين است که رسول اسلام تروريست است. شمايل و سر و لباسی مثل طالبان دارد. اصلا گويی تروريسم از انديشه او سرچشمه میگيرد. سرش مثل بمبی در حال انفجار است ...
درخواست مسلمانان بیجواب ماند و روزنامه عذرخواهي نکرد. برعکس گفتند که به آزادی بيان و دموکراسی باور دارند. سردبير روزنامه دبير فرهنگی روزنامه، رييس اتحاديهی نويسندگان همه از آزادی و دموکراسی سخن گفتند. ۱۱ سفير مسلمان برای نخست وزير دانمارکـ - راسموسن - نامه نوشتند درخواست ملاقات کردند. درخواستشان رد شد.
مدتی بعد دو نشريه نروژی هم مجددا کاريکاتورها را منتشر کردند!
امروز در سايت خبری کبنهاگن نيوز ديدم که روزنامه از مسلمانان عذرخواهی کرده است.
ميدانيد چرا؟ برای اين که جهان اسلام همدلی از خود نشان داد. ليبی سفارتش را در دانمارک تعطيل کرد. عربستان سفيرش را فرا خواند. کويت کالاهای دانمارک را از انبارهايش باز گرداند. دبيرکل کنفرانس اسلامی ـ احسان اوغلو - موضع روشن و صريحی گرفت. مسلمانان در بسياری از کشورها اعتراض کردند. نام و ياد رسولالله يک بار ديگر آفاق را گرفت. ياد اقبال لاهوری افتادم در نقد زمانه خود از اين که سوز دوستی و مهر رسولالله از سينهها رفته گله مند است:
سوز او تا از ميان سينه رفت
جوهر آيينه از آيينه رفت
مردم کشمير در ۸ دسامبر - مثل هميشه زودتر از همه - تظاهرات کردند. هنوز هم تکه مقوايی را در برابر چشم دارم. کودکی شايد با خط کودکانهاش نوشته بود:
جانم فدای تو يا رسول الله ... به ياد افبال افتادم. جوهر آيينه